blogg.no

Da jeg valgte å lage blogg akkurat her på blogg.no var det  på impuls. Jeg leser ikke de store norske bloggene, som jo i hovedsak alle sammen hører til her, de med det nedsettende og ofte brukte økenavnet Rosabloggere. Mange av vennene mine leser dem dog, og alltid på dønn ironi. Nå betyr det ikke noe for mest lest statusen til de unge jentene som har mange følgere (som det heter på godt norsk) at en hvis andel, (og sannsynligvis en ganske stor andel) bare leser bloggen deres for å gjøre narr av dem. Det er en hel underlig ung voksen verden der ute som linker og styrer, ler og anbefaler håpløse beretninger fra så vidt levd fjortiz-liv.

Det etablerte media har stort sett bare forakt til overs for de store bloggerne, og referer nesten alltid til dem når de har oppdaget en spesielt dumt, farlig eller generelt oppsiktsvekkende ungdomsfenomen.

Det er fascinerende hvor problemfritt disse jentene og kvinnene ukritisk hykler seg fra innlegg til innlegg. Fotballfruen (Caroline, 23) tok forleden et halvhjertet oppgjør mot skjønnhetens tyranni, som hun jo har gjort til sitt levebrød. (Fotballfruen:Kultursjokk)

For er det egentlig det bra med usunne skjønnhetsidealer? Svaret hun kommer frem til er rimeligvis nei, med forbehold om at man kanskje ikke kan hjelpe for å prøve å leve opp til dem. Dette kaller hun tankesprell, men kvalifiserer det til å kalles tanke når det man kommer frem til er at skjønnheten kommer mest innenfra? Hun behandler fremmede kulturers ritualer og idealer på en måte der du får inntrykk av at hun har lest Edward Said, og følt for å ta et oppgjør med han. For dette er Orientalisme, basert på litt Åsne Seiersdal og litt Jessica Simpson.

Så er det videre til andre ting i hverdagen som f.eks dette magiske innlegget; Fotballfruen:Hundebursdagskake. (Som tittelen indikerer er dette en oppskrift på hundebursdagskake.)

Det er som om likestilling aldri har fantes, og materialismen som vi pleide å være enige om at vi ikke likte, syns å være det eneste som opptar unge jenter for tiden. Og det øvrige samfunnet oppfordrer dem til det. Norges største tabloidavis lager en miniserie om trenden, og legger den ut på sin nettavis. OsloGirls er en klassiker allerede. Som vanlig når bloggerne er med i mainstream media må de fremstå som en blanding mellom ideal og missfoster.

Publikummet til de største bloggene er hovedsakelig tenåringsjenter, de er den samme aldersgruppen som tideligere har kjøpt New kids on the Block og Spicegirls, og nå har de fått noen nye konstruerte forbilder å forholde seg til. Det ligger til og med et lite håp om at man selv kan bli den som havner på toppen av blogg.nos toppleste-liste.

Dette tomme løftet om mulighet til egen bloggberømmelse burde snarer anses som en tom trussel. Natt & Dag er som alltid påtatt provoserende når de forrige måneden putter lille 14 år gamle Voe på sin forside. De har ikke klart å dy seg fra å presentere henne enn som et sexobjekt, enda vi alle vet at det ikke er riktig å gjøre dette med personer under den seksuelle lavalder. Under overskriften Voelita kan du lese alt du trenger å vite om en 14 år gammel jentes liv, helt gratis og uten blygsel i de store Norske byers offentlighet.

Så fint at tyggissen de gav henne minnet om noe annet på det bildet der boblen sprakk, det var sikkert alle i redaksjonen veldig fornøyd med.


(bildene er screanshots fra nattogdag.no)


Jeg syns virkelig at noen burde stoppe dem. Foreldrene deres burde si at de ønsket mer fram dem en at de stilte opp i popularitetskonkurranser, folk på over 20 burde innse at det er skummelt når de tråler bloggosferen på jakt etter dumme fjortizer, og store avsier som VG burde holde seg for god til å produsere redaksjonelt materiale om tenåringers dagbøker.

Ungpikebloggerne har ingenting i mot å videreformidle stereotypier om seg selv, de er så unge og uerfarne at de faktisk tror stereotypen stemmer, og at de virkelig bare har kapasitet til å bry seg om sin egen navle.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

dilettantene

dilettantene

24, Bergen

Denne bloggen er opprettet i forbindelse med dikult110, et studieemne på UiB som tar for seg sosiale medier.
(http://dikult110.b.uib.no)

Den skrives av Karina, som har blogget en del før, men da bare for og med venner. Innholdet blir sikkert litt kritisk, litt humoristisk og litt optimistisk.

Kategorier

Arkiv

hits